Raquetada i Filmació a Vall Fosca

El GEMA, Grup d’Estudis de Muntanya Antiga, ha organitzat aquest segon cap de setmana de febrer, com des de fa set anys a Cabdella, d’on enfilem vers la vall del Riquerna, una raquetada, o sigui, una sortida hivernal a la muntanya, caminant amb raquetes de neu. Algun cop també hi han participat esquiadors, pujant amb esquís i pells de foca i baixant entre la neu verge dels cims.

IMG-20180219-WA0007
Bon equip i bones cames, eines suficients per gaudir d’un dia de neu

La característica especial de la sortida és que les raquetes són disseny en que l’excursionisme va popularitzar-se a Catalunya, el primer terç del segle XX. Els bastons de caminar són de canya o fusta i els participants vesteixen a la moda d’aquella època.

IMG-20180218-WA0012
Cada any sou més els que regireu armaris i veniu a la raquetada vestits com abans.

Jaquetes de pana, franel·la, jerseis de llana i barrets d’ala curta. Les barretines, tot i desaparegudes de la moda urbana d’aleshores, també hi són presents, ja que el Regiment Pirinenc num. 1, les van adoptar com a uniformitat de gala. D’aquí que veure barretines grises amb la flor de neu, l’emblema característic del Regiment, cosida al front, no sigui gens estrany a la hivernal anual del GEMA.

IMG-20180218-WA0007
La Barretina del Pirinenc, recuperada per a vosaltres

La sortida ha comptat també amb la participació destacada del grup de recreadors d’Osca, “Primera Linea”, especialitzat en regiments d’infanteria de muntanya, que el primer dia de la trobada van participar juntament amb els recreadors del Pirinenc, en unes gravacions de recreació de combat a la presa de Sallente i el poble d’Antist, imatges que s’utilitzaran al documental sobre el Regiment Pirinenc número 1 de Catalunya.

20180217_181544
Feina feta, gracies companys de Primera Linea. Que aixó sigui l’inici d’una llarga colaboració

Cal dir que la seva presencia va ser importantíssima, tot resultant un gran encert comptar amb ells. Les seves idees i la seva experiència van agilitzar molt la feina, saben com vestir, saben com comportar-se davant i darrera de càmera, i disposen de la paciència que cal en aquest tipus de sessions en que la repetició d’escenes es la tònica.

20180217_134645
Trinxera Nacional doblement documentada, podeu veure el camera i un dels nostres prenent imatges. Picant la foto pots veure el perfil de facebook de Primera Linea.

Amb tot, i abandonant per uns moments els aspectes més recreacionals, mai hem d’oblidar la gent de Vall Fosca o visitants que ens acompanyen aquestes jornades. Casa Teresina ens cuida com si fóssim els seus propis fills, els que ens acompanyeu a la raquetada sou tan «besties» com nosaltres i això crea una simbiosi recreadors-public que mai sabrem agrair prou.

IMG-20180218-WA0000
Albert…t’ho diem cada any, però mai es suficient. Moltes gràcies per la feinada i el cap de setmana inoblidable que fas.

L’escalf que ens doneu no ens fa sentir estranys, les vostres preguntes sobre uniformitats o fets històrics fan que veiem que estem fent una bona feina de memòria, i les vostres aportacions mai cauen en sac buit. Som el que som gràcies a vosaltres, i, com sabeu, farem el possible per repetir presencia l’any que ve.

Un pensament sobre “Raquetada i Filmació a Vall Fosca

Deixa un comentari