Pirinencs a Pàndols, o resum d’una jornada més completa.

I ja estem en marxa, tal com havíem promés en l’anterior entrada, i fou de la mà de grans amics nostre que ens van demanar com a suport de les seves Jornades realitzades el 24 de Setembre de 2016.

Hi anàvem de la mà de l’associació Lo Riu i la universitat de Barcelona, amb qui ja hem col·laborat i esperem seguir, en una jornada que estaria marcada per homenatges i descobriments arqueològics. Marcant aquests els tres grans moments del dia.

El primer fou l’acens pels camins de la Serra de Pàndols a un dels pocs monuments republicans que van sobreviure al conflicte, sent l’única manera d’arribar ascendint per una sendera de La Vall Closa, on el podem trobar. Ascens que no te res a envejar a altres que trobaríem en latituds més al nord i que transcorre entre una vegetació salvatge que mai serà la teva aliada. Arbres de baixa alçada i matolls encaixonats en una vall de pedra vertical on hi rebotaven les bombes, i que tot i així trobarem restes d’haver estat campament tota l’estona, tot sumant un clima salvatge i males condicions d’alimentació i equipament…la veritat es que costa imaginar com devia ser.

20160924_121009
Camí del Monolit, veiem un paissatge que no ens ajudarà en gairebé res.

Es entre aquestes condicions que trobem el primer objectiu. Un petit monòlit piramidal ple d’inscripcions al·legòriques a la República Espanyola on també hi trobarem noms de combatents morts, fossin aquests caiguts a l’Ebre o anteriors. I que veient on cau arribes a entendre per que va sobreviure, la distancia respecte la carretera el va salvar de les agressions, malgrat que algun dany va rebre…aquest mai va ser definitiu, podent-lo veure vosaltres ara restaurat.

20160924_120541
Recreadors “professionals” i ocasionals davant el Monólit. Destacant membres de les Universtats de Barcelona i Glasgow

Sent aquell el lloc d’un primer homenatge als caiguts, centrant-se aquest any en els combatents de religió jueva, sent un acte prou emotiu.

Anem ara cap al segon acte de l’obra, sortint de la carretera, on haurem arribat desfent el camí realitzat, des d’on ens dirigirem vers Puig de l’Aliga o Cota 481, per bé que en realitat no hi arribaríem, quedant-nos on va estar el limit de front durant uns dies.

On donaríem per inaugurat un petit tòtem que van instal·lar aquesta setmana passada en honor a un brigadista internacional de nom Maurice Ryan. Sent aquest un altre bany de realitat del que va ser la Batalla de l’Ebre.

20160924_133333
Regiment Pirinenc i Universitats al petit Tótem a Maurice Ryan. Francesc Xavier Hernandez per Barcelona i Kevin Woolard per Glasgow.

Ara ens movíem en un paisatge més planer, però igualment hostil, menys vegetació i una una orografia en cap moment plana, cosa que facilitava la defensa, encara que fos a base de petits parapets de pedra…i es que ben aviat vam veure que la capa de terra era molt baixa. Oferint realment molt poca protecció respecte la metralla de les bombes, cosa que no ens va costar massa trobar passats 78 anys després…I es que allà s’hi va lluitar fort…aquella cota defensada per legionaris s’havia de conquerir si es volia tenir a l’abast Gandesa, i els internacionals ho van intentar de totes maneres, afegint al dramatisme que ells veien Gandesa…però no la tenien a distancia de fusell, per fer això havien de baixar una petita vall i tornar-la a pujar…costa d’imaginar.

20160924_132422
Gandesa a la vista…peró no a l’abast. A la cresta de davant nostre hi tenim a la legió…

Tercer i últim acte. Descobriment d’una excavació recent portada a càrrec per la Universitat de Barcelona i la Universitat de Glasgow, tant recent que era la primera vegada que es mostrava a ulls no estudiosos, representant aquest un acte important es miri com es miri.

Anant a parar a El molí de Farriols, passat Corbera d’Ebre direcció Camposines, quedant aquest a la dreta, absolutament a contra vessant de qualsevol mirada, cosa que el feia segur. Sent en aquest cas la nostra presencia necessària per retornar a la vida per uns moments aquell vell escenari. A més de poder escoltar el procés de descobriment i excavació, tot barrejant-se amb els fets històrics que allí varen passar.

20160924_164530
Aquestes galeries ens porten a quan l’únic refugi era sota terra, estretes i baixes. Malgrat tot aquestes disposen de petits calaixons que busquen fer l’estada un xic més amable.

Parlant d’un tercer acte de gran potencia que va atraure gran quantitat de públic, local i de fora la comarca, tercer acte que tancaria una jornada d’allò més completa i que els participants valorem amb nota molt alta i que ben segur ens ajudarà a la nostra tasca d’expansió del coneixement del Pirinenc.

I es que mai vam deixar de representar el Pirinenc, malgrat haguéssim de deixar per unes hores la nostre habitual uniformitat. Quan pujàvem a Pàndols ho vam fer amb les nostres motxilles, cosa que portava a preguntes que eren redirigides a aquesta web gracies als ja habituals fulletons, complement ideal a les explicacions verbals que mai descuidàvem.

Fet similar al que va ocórrer quan pujàvem vers la Cota 481, amb la diferencia que allà podíem senyalar visualment el sector on varen combatre els nostres pirinencs, per bé que ja sabem que ja no conservaven el nom.

Acabant ja la jornada realitzant una foto amb tota la família recreadora a les excavacions, en aquesta ocasió pocs però bons, però que ens va servir per donar-nos a conéixer un xic més u teixir lligams com el que ja tenim amb la UB, que a la llarga o curta sempre resulten interessants cara ajudar-nos mútuament, cosa molt necessària en l’activitat que fem.

grup-farriols
La germanor entre recreadors ens ajudarà a creixer i millorar.

Descobreix com es van preparar els espais aquí citats…i altres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s