Tornem a Subirats, ampliem i triomfem.

I amb aquest ja fa tres anys que anem a la tradicional ruta per les trinxeres de El Pago, sent aquestes part d’un conjunt d’unes jornades de tres dies, formant aquest any d’un equip superior al de l’any passat, per bé que de diverses associacions igualment.

20180121_094520
Els deu companys poc abans d’anar cap les trinxeres

Tot agraint la confiança del CESUB en la organització de la ruta per les trinxeres, vam tirar d’associacions amigues com pot ser XV Brigada i Didpatri per fer diverses escenificacions en espais fortificats originals, escenificacions de les quals només va repetir una per petició popular.

20180121_110059
La gent anava venint i amb el guardia ja els despertavem la curiositat

Ho distribuirem en cinc espais, sent els dos guies un d’aquests espais, restant-ne quatre per descriure. «El escucha», el niu de metralladora, la milícia de cultura i la centraleta de telefon amb observatori, sent repetidor només el niu de metralladora. Explicant espai per espai a continuació.

El primer com hem dit foren els dos guies, ampliant en un la quantitat, un anava d’oficial i l’altre d’escorta, aquest tenia la missió de fer tot el recorregut amb un molt nombrós grup de cinquanta visitants. Motiu pel qual el que feia d’escolta va tenir feina extra en tancar el grup i controlar que la gent no s’escampés massa, són coses que passen a vegades.

IMG-20180121-WA0040
Primeres explicacions a nivell históric general

Com a segona posició vam triar el que se’n deia el «escucha», que definiríem com un vigilant en terra de ningú que romania en silenci i avisava als seus en cas de percebre perill, no sense abans llençar una granada. Per bé que aquesta vegada el vam carregar amb fusell fent una doble funció de sentinella, tot adaptant-nos a una didàctica més completa. Aquest va aparéixer a mig camí de pujada, ens vam donar les contrasenyes i vam procedir a explicar el que acabeu de llegir.

IMG-20180121-WA0041
Entre les branques veiem el sentinella avnçat, també apreciem gran quantitat de visitants

Tercer emplaçament, el niu de metralladora. Mateix lloc que l’any passat, diferents persones, val a dir que van complir de meravella, tant habituant l’escenari com a l’hora de les explicacions donaven joc, de ben segur els va faltar ben poc per arrencar-se a explicar. I de ben segur ho haguessin fet bé, ja que els seus ocupants no són novells en la recreació.

IMG-20180122-WA0029
Aquest senzill niu de metralladora torna a reviure un cop l’any ( pica damunt per veure el fotograf )

El quart escenari, una de les altres novetats, uns de les més destacades, la Milícia de la Cultura. I es que la vam trobar adient en l’entorn de les jornades, ambientades en els i les mestres de la república.

A més de que ho portem treballant des de fa mesos, i ho volíem estrenar. Una petita pissarra improvisada, uns llibres i dos persones, una de mestra i una d’alumne que aprén a llegir i escriure. I no estem inventant res, la figura del milicià de la cultura era respectada dins de l’exercit popular, i es que tant com la república. volia culturitzar els nens, també va fer l’esforç en culturitzar una tropa masses vegades justa de cultura bàsica. I sempre que la guerra donava un descans, aquesta escena aquí descrita es donava, a vegades en bones condicions en alguna casa, altres al mig de les trinxeres amb recursos més minsos que els descrits.

En qualsevol cas podem afirmar que la gent es va sorprendre gratament, i que seguirem col·laborant amb els seus impulsors de Didpatri.

IMG-20180122-WA0031
La milicia de la cultura, un pas més en la recreació (pica damunt per veure el fotograf)

Cinqué i darrer escenari, per obra i gracia de XV Brigada. Una centraleta de telefon / centre de comandament connectat a un lloc de vigia de gran dominància sobre el camp de batalla d’aquell gener del 1939. Si alguns heu estat en altres recreacions podreu pensar que ho heu vist ja, però el que no heu vist es una línia de telefon funcional, i fent demostracions davant de la gent. Demostrant una de les tasques del recreador, investigar i mostrar el que devia ser, tot entrant en el paper. Si volien transportar la gent a una època de comunicacions més dificultoses que les actuals…, us puc assegurar que ho van aconseguir.

IMG-20180122-WA0019
Fotografia presa en un moment de repós quan estaven tots junts, veureu tota mena de detall en la seva escenificació

I fins aquí va ser la teatralització / recreació, guardant-nos els guies la meitat del trajecte per fer córrer o esplaiar-nos en conveniència a un horari marcat pels organitzadors.

Organitzadors que ens consta que van quedar satisfets de la ruta, com nosaltres també vam quedar satisfets. El nivell de didàctica de la recreació va assolir nivells molt alts, el nombre de visitants molt respectable, ben bé el doble de l’any passat. I els comentaris sempre favorables, si bé es cert que s’ens van quedar coses al tinter per falta de temps, però l’acte de reconeixement dels mestres de la república. també era important i no els volíem causar massa retard.

En qualsevol cas, sabem que si no es aquí serà a una altre banda, podrem desenvolupar accions similars que demostraran que la recreació es més que recrear batalles o que pujar cims o caminant amb vosaltres com farem en breu a Vall Fosca, i, es que, la recreació també pot ser una porta a la història, i la historia pot ser explicada de les tres maneres citades i qui sap si alguna més.

Un pensament sobre “Tornem a Subirats, ampliem i triomfem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s