El Regiment Pirinenc, en una crònica del centenari de l’esquí a Catalunya

El 2008 es va celebrar el centenari de l’arribada de l’esquí al nostre país. Els seus pioners foren una colla de socis del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) que el 1907 improvisaren amb unes fustes, a manera d’esquís, una baixada per unes congestes des del Puigmal. Però fou la creació, l’any següent, de la secció d’esports de muntanya del CEC i la sortida d’un grup de joves amb luges (trineus) i esquís suïssos als Rasos de Peguera (Berguedà), el que posà oficialment la data d’inici de la pràctica d’aquest esport entre nosaltres.

100-anys-desqui
Portada del llibre.

El propi CEC encapçalà els actes del centenari amb diferents activitats i publicacions. El llibre L’esquí a Catalunya. 100 anys d’història, de Daniel Romaní, co-editat per EUMO Editorial en fou un d’ells (1). És una obra dignament editada i molt completa. Una de les raons que ho confirmen és que de la pàgina 49 a la 53 dedica un breu capítol a l’esquí durant la Guerra Civil (1936-1939) en el que es fa referència al Regiment Pirinenc número 1 i, més concretament, a la Companyia d’Esquí. Un capítol il·lustrat amb quatre excel·lents fotografies amb imatges d’una unitat de campanya, duent a terme pràctiques militars nivals en cotes de La Molina i el Puigmal, probablement entre 1936 i 1937. El material és de l’arxiu del CEC i les fotos venen signades pel fotògraf Cruells.

rp1-esqui-1

rp1-esqui-2

Les referències del regiment citades al llibre venen, a més, avalades per una referència de les memòries del pirinenc Alfons Segalàs, titulades Carnet d’un milicià-soldat, publicades a Pòrtic el 1986. El capítol cita, fugaçment, referències d’aquest llibre amb l’estada de l’autor al xalet de la Molina el 1937 i comentaris elogiosos del seu cuiner i responsable en cap, en Pere Adserà. Com a contrapunt a aquesta obra, el capítol també esmenta un altre document literari que cita la implicació d’altres esquiadors catalans que s’allistaren a les files rebels franquistes i que probablement combateren les forces del Regiment Pirinenc, lleials a la Generalitat i a la República. Es tracta d’un pròleg de Josep M. Guilera al llibre Esquí de descenso (1943), sense referència editorial, obra de Lluís Pedrerol, on fa esment a les baixes en combat de dos altres pioners de l’esquí català, n’Oriol Canals i en Carles Bertran.

rp1-esqui-3

(1) En un altre llibre sobre la crònica del centenari de l’esquí a Catalunya, Cent anys d’esquí a Catalunya, d’Antoni Real, co-editat per l’Ajuntament de Barcelona i Cossetània edicions, el mateix any del llibre que resumim en aquest article, tot i haver-se editat amb molts més recursos i un major nombre de material escrit i edició de fotografies a color, passa de llarg en l’episodi clau de la història de l’esquí català que suposà la guerra civil i la història de la companyia d’esquí del Regiment Pirinenc. Una omissió poc honesta, com a mínim.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s