L’estructura de l’Exercit Popular de Catalunya allà on menys esperabem, el llibre «La Guarnición de la Forlateza de San Fernando».

img301
Portada de “La Guarnición de la Fortaleza de San Fernando” de Març del 2015.

Segons del decret de la Generalitat del 21 de novembre de 1936 trobem que l’exercit català consta de:

Divisions, cada divisió amb tres regiments, cada regiment amb tres seccions i una companyia de metralladores per a tot el regiment i companyies de fusells metralladors en una de les seccions.

A més cada divisió era reforçada amb dos esquadrons d’exploració, un regiment d’artilleria i un batalló de transmissions motoritzat.

Tres divisions de nova creació serien destinades a reserva a Barcelona, Tarragona i Girona. Mentre que totes les forces del front d’Aragó adoptarien l’estructura de divisions ja citada, decisió aquesta, presa a 10 de gener de 1937.

Mostrant clarament una distribució militar clarament diferenciada del model espanyol que després s’imposaria.

img303
Pàgina 107 del llibre.

Fins aquí trobem l’estructura de l’exercit català, però ens trobarem que aquest llibre ens diu quelcom més, bo i formant part d’una crònica que ens durà uns segles més enrere.

I es que trobem tant la confirmació de l’aquarterament del batalló de costa del Regiment Pirinenc a finals d’octubre. Així mateix també trobem que al 1937 ja s’estava organitzant el segon regiment, regiment que no veurà la llum, i es que abans que acabi aquesta organització ja s’haurà imposat l’estructura militar espanyola de brigades amb quatre batallons. Tallant de socarrel un projecte com hem vist força ambiciós.

img302
Pàgina 106 del llibre.

I es que mai hem de menysprear un llibre, sent aquesta la prova, i es que són només dos pàgines, però dos pagines que ens ajuden moltíssim a entendre ja no només el regiment, saltant a una estructura d’exercit fins ara no localitzada pels nostres investigadors, que segueixen treballant sempre per que us feu una idea del que hagués pogut ser un exercit català, que si bé no va estar mai complet, si que va estar dissenyat sobre el paper.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s