El Regiment Pirinenc a la UB, la recreació es part de la divulgació

Fou el passat novembre de 2015, en l’entorn del Master Gestió de Patrimoni i Museologia, i no vam ser pas els únics, ja que hi van assistir diversos recreadors de diverses èpoques al llarg del curs, restant per nosaltres l’època de la Guerra Civil Espanyola. Tot ajudant nosaltres tant en l’elaboració d’un curt com en l’assessorament per l’assistència dels alumnes a una recreació, dividint-se la nostra tasca en tres dies.

Moment de la gravació del curtmetratge.
Moment de la gravació del curtmetratge. Pica imatge per veure enllaç a la noticia de BTV

Els dos primers foren per al curt, que es gravaria al Palau de les Heures, tot i que el primer dia el vam dedicar a uniformar de manera tan correcta com fos possible als nois i noies. Comptàvem amb material de la universitat, però aquest era insuficient, i havíem d’assessorar com el podien complementar amb coses que poguessin portar de casa. Tot aconseguint una uniformitat d’allò més raonable, per bé que corresponent a varies fases del conflicte.
El segon, com hem dit, fou al Palau de les Heures, que com bé sabreu fou la residencia oficial del President Companys durant la Guerra, i encara que ara sigui un espai més de la universitat, disposa de prou espais escènics, com poden ser l’escalinata i el refugi antiaeri, tot afegint l’entorn natural del voltant.

Gravem dintre del refugi.
Gravem dintre del refugi.

Allà la nostra tasca fou un xic diferent a la del primer dia, havíem vestit a la gent, ara havíem d’ «omplir» aquells uniformes, tot ensenyant alguns moviments bàsics cara a donar certa fidelitat a les imatges que en sortirien, i contràriament al que podríem pensar tots ells es van mostrar receptius…quan no entusiastes. Cosa que va facilitar molt la nostra tasca, convertint aquella jornada en una prova que poc a poc, la recreació històrica deixa de ser una cosa de quatre gats sense massa senderi, per entrar al terreny acadèmic, on realitzem una de les tasques per les que hauria de servir, l’explicació del nostre passat.

Moments d'explicació.
Moments d’explicació.

Anem cap al tercer dia, el de la recreació, aquesta la de Flix. Allà realment ja poca feina ens quedava, bona uniformitat, moviments bàsics que com a molt serien polits i ajustats a la circumstancia recreada,…, i ja està. La resta aniria rodada, nosaltres com es sabut vam cobrir la retirada de la columna que traspassaria el riu, on estaven els nois i mestres de la Universitat de Barcelona, i que un cop traspassat farien força bé la seva part. Essent aquesta la cobertura del riu Ebre, frontera entre bàndols aquell encara no tan llunyà 1938.

Moment de la recreació de Flix.
Moment de la recreació de Flix.

Així doncs, i ja recopilant, podríem dir que van ser tres dies molt bons, tant per la satisfacció per la tasca de divulgació, part essencial de la nostra activitat. Com per haver trepitjat el que va ser casa del nostre president, per bé que aquesta hagi perdut el caràcter d’aquells tres anys de guerra.

Gracies a tots per haver-nos donat aquests moments, fou una gran experiencia.
Gracies a tots per haver-nos donat aquests moments, fou una gran experiencia.

Agraint aquí a la gent de la universitat la seva confiança, es gracies a vosaltres i amb el vostre vital suport que aconseguirem que la recreació sigui respectada per tothom.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s